Ryysyistä rikkauksiin
Nuori intialaisten slummien kasvatti Jamal (Dev Patel) osallistuu Haluatko miljonääriksi –kisaan saadakseen yhteyden lapsuutensa rakastettuun ja joutuu poliisin kuulusteluihin vastattuaan oikein kaikkiin kysymyksiin. Parituntisen elokuvan aikana pojan tarina alkaa pikkuhiljaa hahmottua hänen selittäessä virkavallalle, miten vastaukset kysymyksiin ovat vain osuneet kohdalle hänen elämänsä aikana. Sympaattinen ja köyhistä oloista kotoisin oleva Jamal voittaa kaikkien intialaisten sydämet ja lopuksi myös kaksi pääpottia: 20 miljoonaa rupiaa sekä tytön.
Danny Boylen Slummien miljonäärin kaksi pääteemaa ovat Jamalin ja hänen veljensä Salimin (Madhur Mittal) kasvu ja vanhemmiten kipeä suhde, sekä Jamalin kaiken voittava rakkaus lapsuudenystäväänsä Latekaa (kuvankaunis Freida Pinto) kohtaan.
Alun järkyttävien slummielämän kuvausten jälkeen elokuva on hyvin nousujohteinen. Alusta asti on selkeästi erotettavissa hyvä ja paha, ja lopussa hyvyys palkitaan ja pahakin saa ansionsa mukaan. Onnellinen ja jopa hieman korni loppu ja lopputekstien aikana esitetty Bollywood –tanssinumero saavat katsojan takuuvarmasti unohtamaan kaikki elokuvan aikana näytetyt kauheudet ja vääryydet, joita todellisuudessa tapahtuu joka päivä. Onkin jännittävää, joskin virkistävää, että elokuva-akatemia palkitsi tällaisen jokseenkin epätodellisen ja kaunistellun tuhkimotarinan parhaan elokuvan (ja lisäksi seitsemällä muulla) pystillä.
Elokuvan epäkohdista on pakko lisäksi mainita visailukysymysten taso. Ainakin näin suomalaisesta näkökulmasta tuntuu kohtuuttoman helpolta, jos pääpotin voittaa tietämällä kolmen muskettisoturin nimet.
Kaikesta huolimatta elokuvasta jäi todella hyvä mieli ja se sai allekirjoittaneen jopa hetkeksi uskomaan oikeudenmukaisuuteen ja parempaan huomiseen.
3½ tähteä
-Riikka Hiltunen
2 kommenttia:
Hmm, meniköhän sulta jotain oleellista ohi, kun nostat esiin visailukysymysten tason. Oliko elokuvan tarina mielestäsi muuten täysin uskottava? :) Itse näkisin kolme muskettisoturia kantavana teemana, joka kulkee läpi koko elokuvan ja putkahtaa esiin viimeisessä kysymyksessäkin.
-Perttu
Olen kyllä samaa mieltä Riksun kanssa visailukysymysten helppoudesta. Toisaalta kolme muskettisoturia on länsimaista kirjallisuutta, et jos joku kysyis jostain Intian huippukirjoista Euroopassa, ni se ois aika hankalaa tässä kontekstissa elävälle?
-C
Lähetä kommentti