sunnuntai 29. maaliskuuta 2009

Slumdog millionaire –slummien miljonääri

Kahdeksan oscaria voittanut Slummien miljonääri vie katsojan Mumbain hökkelikyliin ja läväyttää silmille paikallisten arkea varjostavan köyhyyden, ahtauden, likaisuuden, väkivallan ja hyväksikäytön. Tarina itsessään on kliseinen tuhkimotarina, jossa slummin kasvatti nousee ryysyistä rikkauteen voittaessaan Haluatko miljonääriksi –kisan ja saa vielä loputtomilta tuntuvien ponnistelujen jälkeen omakseen myös rakastamansa naisen. Lopputuloksena on erikoinen hyvänmielen elokuva, johon slummielämän raadollisuus ja ahdistavuus tuovat terän.

Elokuvan päähenkilö Jamal ja hänen veljensä Salim jäävät orvoiksi heidän äitinsä kuoltua muslimien ja hindujen välisissä väkivaltaisuuksissa. Veljekset, ”kaksi kolmesta muskettisoturista” pitävät tiivisti yhtä yrittäessään selviytyä kovasta elämästä kerjäten ja varastaen. Heidän joukkoonsa liittyy myös orpotyttö Latika, josta tulee Jamalin uskollisen ja vilpittömän rakkauden kohde. Veljekset kasvavat erilleen muuttuen toistensa vastakohdiksi: hyväksi ja pahaksi. Jamal saa hyvyydestään ja oikeellisuudentunnostaan palkinnoksi rikkauden ja rakkauden, kun taas ahne, omaa etuaan tavoitteleva Salim kuolee oman gangsteriporukkansa luodeista.

Omaa osaansa elokuvassa näyttelevät hyvä kerronta ja vaikuttava kuvaustyyli. Elokuva etenee takautumien kautta Jamalin kertoessa elämästään, joka on opettanut hänelle oikeat vastaukset tietovisailun kysymyksiin. Elokuva maalaa kuvan raa’asta lapsuudesta: joka toinen kohtaus on väkivaltainen tai tunnelmaltaan painostava. Nopeat kameran vaihdokset ja lukuisat tiukat lähikuvat lisäävät slummin ahtauden ja vilskeen tunnetta. Tarinan pojat liikkuvat kapeilla kaduilla ja hökkelien välissä ketterästi, mutta elokuvan katsoja on hieman eksynyt vieraassa ympäristössä ja odottaa ahdistuneena, mitä epämiellyttävyyksiä seuraavassa kuvassa tulee vastaan. Todellisuudentuntua ja uskottavuutta tarinaan tuovat myös aidot kuvauspaikat.

Lapsinäyttelijät ovat taitavia ja erittäin uskottavia, mutta Dev Patel aikuisena Jamalina on ainakin hetkittäin ikävän korni ja ylidramaattinen. Kovin suurta lovea elokuvan onnistuneisuuteen aikuisnäyttelijöiden roolisuoritukset eivät kuitenkaan saa aikaiseksi ja Slummien miljonääri on kaikenkaikkiaan onnistunut kokonaisuus, joka on oscarinsa ansainnut.

-Venla Kilpi

1 kommentti:

Medialuuta kirjoitti...

Olet hyvin pohtinut elokuvan kuvaustyyliä ja sen tehokeinoja juuri kyseisen elokuvan yhteydessä.
-Annukka